Mészáros Gabriella kapta a 2019. évi Jó Ember Díjat

A Káplár László Jó Ember Díjat tizennegyedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. Az ünnepség helyszíne a pécsi Tudásközpont konferenciaterme volt 2019. április 27-én, szombaton.A díjátadás pillanata
Bandi Szabolcs, a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány elnöke átadja a díjat Mészáros Gabriellának
Fotó: Márkus IstvánMészáros Gabriella (az oklevél tanúsága szerint) a következő miatt érdemelte ki a Jó Ember Díjat: Baleset vagy betegség következtében lebénult betegeknek segít átvészelni a tragikus élethelyzetet; érzékenyítő órákat tart a kerekesszékesek mindennapjairól; kerekesszékes tánccsoportot vezet. Az önkéntesség, a segítségnyújtás számára életforma: sérült társaink lelki segítése, a fiatalok szemléletmódjának alakítása, illetve a mozgássérültek elfogadtatása a társadalomban.


Mészáros Gabriella bemutatása:
Mészáros Gabriella 36 éves, művelődésszervező-pr-manager végzettségű hölgy. Büszke tartással ül kerekesszékében. Járását egy ritka betegség következtében fokozatosan, fiatal felnőttkorára veszítette el. Kilenc évvel ezelőtt – két hét leforgása alatt – maradandóan megvakult. Az első sokk után megmutatkozott rendkívüli életereje: megtanulta így is kihozni magából a maximumot. Abonyból Budapestre költözött, és a családjától elszakadva ott kezdett önálló életet segítő kutyájával, Szemivel. (Gabi nagy szomorúságára Szemi tavaly novemberben egy gyors lefolyású betegség következményeként átköltözött a túlvilágra.) Gabi sosem sajnáltatta magát, s ma már napjai java részében ő segít másoknak: élni, megérteni, élményhez jutni.

Gabi, a révész
Gabi napi munkája a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületében (ÖNÉ) zajlik és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gerincvelősérült Osztályához kötődik: baleset vagy betegség következtében hirtelen, egyik napról a másikra lebénult betegeknek segít átvészelni ezt a rendkívül tragikus élethelyzetet. Gabi a saját példájával igazolja, hogy minden lehet ugyanolyan kerek, mint rég. Reményt sugall, hitet és erőt ad, tanít, segíti az elfogadást. Átadja a tapasztalatait, hogy a sérültek új életének minősége is a lehető legjobb lehessen. Gabi hangja ha kell, simogató, ha kell, határozott. Kimagasló a kommunikációs képessége, de kitűnően hallgat és meghallgat, ha arra van szükség.


Gabi, az érzékenyítő tréner
Ezt a tevékenységét Gabi szinte „óvodától egyetemig” végzi. Minden alkalommal elkíséri, és főszerepet vállal az új segítőtárs, az ugyancsak golden retriver fajtájú Zéti is. Az ún. érzékenyítő órákon megismertetik a gyerekeket ill. a hallgatókat a kerekesszékesek mindennapjaival, nehézségeivel. Teszik ezt azért, hogy a jövő generáció egy nyitottabb társadalmat építsen, lebontsa a közöny és az esetleges ellenszenv falait, együttműködőbb és együttérzőbb legyen. Az órákon egyre közelebb kerülnek Gabi és ép társai, közvetlenségének hála megszűnik a kezdeti zavar, s végül már tabuk nélkül mernek kérdezni. Zéti bemutatója pedig mindig óriási siker!

Gabi, a táncos
Gabi a ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport alapító és oszlopos tagjaként nagyon sokat vállal: hosszú utazásokat, fárasztó és gyakori próbákat, a koreográfiák megtanulását nem látóként, a tánccsoport ügyes-bajos dolgai intézésének jelentős részét. Szívvel-lélekkel, odaadással és teljes erőbedobással teszi mindezt. Azt mondja, tánc közben elvarázsolódik és atomerőműnyi energiák szabadulnak fel benne. Társaival tehetségkutatókon, versenyeken, iskolákban, rendezvényeken és fesztiválokon önként segítik a fogyatékosok elfogadásának ügyét a tánc világa által. A tánccsoport részt vehetett az oroszországi Izsevszkben zajló Integrációs Nemzetközi Összművészeti Fesztiválon, majd Moszkvában egy fogyatékkal élőknek rendezett fesztiválon. Gabi örül, hogy szenvedélyével szolgálhat egy nemes célt, hogy a koreográfiák által folyamatosan tanulhat, és a közönség gyakran felhangzó vastapsa pedig állandó boldogságtöltetet jelent számára.

Gabi, a büszke főiskolás
Szinte pontosan két évvel ezelőtt Gabi érzékenyítő órát tartott a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munka szakos hallgatóinak. Iványi Gábor rektor úrtól Gabi biztatást és támogatást kapott a tervéhez, s ma már második diplomája megszerzésére készül a főiskola hallgatójaként. Az intézménytől és hallgatói társaitól minden segítséget megkap, hogy mozgás- és látássérültsége miatt minél kisebb hátrányt szenvedjen a tanulmányai során. Az idei tanévben részt vehet egy franciaországi tanulmányúton. Hamarosan indul Toulouse-ba, hogy a mélyszegénységben élők lakáspolitikai helyzetét tanulmányozza.

Gabi tervei
Gabi sokat és sokszor sakkozik az idejével, kevés neki a napi 24 óra…
Szeretne 2020-ban sikeresen államvizsgázni – szinte csak négyes-ötös jegyei vannak –, aztán mesterképzésre menni, és majd már tudása birtokában tevékenykedni a fogyatékosok ügyéért.

Az önkéntesség, a segítségnyújtás éjjel-nappal pedig számára már életforma: további terveiben is szerepel sérült társai lelki segítése a révész munka által, a fiatalok szemléletmódjának alakítása az érzékenyítő munka által, illetve a mozgássérültek elfogadtatása a társadalomban a tánc nyelve által.


https://paradance.hu
https://www.facebook.com/ParaDanceCompany/

Vissza a kezdőlapra

Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány
Székhely: 7624 Pécs Szent István tér 17.
Adószám: 18326859-1-02 - Bankszámlaszám: 50800104-11096568
Szervezet nyilvántartási száma: 02-01-0001532
Eljáró bíróság neve: Pécsi Törvényszék
Alapító: L. Csépányi Katalin
E-mail: info@joemberdij.hu